måndag, juni 04, 2007

Storebrors vargjakt gör mig illamående

Bara ett par ord vad det gäller hetsjakten på den idiot som sprang in på planen för att nita domaren på Parken i lördags.
Vi pratar om en man som hade druckit för mycket, vars beteende på alla sätt var oförsvarligt (alltså, dessutom, har man druckit 15-20 öl och inte minns något känns det rätt orimligt att man kan hoppa över ett staket, springa tjugo meter, bli knuffad utan att trilla och sedan jogga tillbaka igen utan problem - eller hur?).
Men är det inte lite för enkelt att skylla allt på denne ensamme man?
Danska Förbundet pratar nu om att stämma mannen på 20 miljoner kronor i uteblivna intäkter (de förutsätter alltså märkligt nog att de skulle kvalificerat sig till EM om det inte hänt, men vad jag minns så var det två minuter kvar att spela, Sverige hade straff och skulle sannolikt tagit tre poäng oavsett) och skadestånd.
Sådant blir jag bara förbannad på. Ett mäktigt och rikt förbund kräver en privatperson på 20 miljoner kronor. Det känns bara som ett äckligt sätt att gömma sig för det verkliga ansvaret.
Självklart ska mannen straffas. Självklart ska han ska bli avstängd från alla världens arenor i många år.
Men har inte säkerhetsansvariga på Parken något som helst ansvar? Är det inte det danska förbundet som ytterst ska garantera att sådant här inte händer?
Mannen som gick till attack mot domaren var inte ensam på planen under det tumultartade slutet. Ytterligare två snedseglare sprang in utan att hindras av publikvärdarna, utan att jagas, utan att snabbt föras ut.
Är det någon som på riktigt ska kritiseras för det som hände är det säkerhetsansvariga och det danska fotbollsförbundet. Då hade vi kunnat få en konstruktiv diskussion istället för den hetsjakt på enskilda syndabockar som nu utspelar sig i världens medier och lämnar en betydligt bittrare eftersmak än den bakfylla den enskilde mannen känner.
Självklart har alla ett personligt ansvar.
Men de är sällan ensamma i skulden.


Uppdatering:
Sydsvenskans Daniel Sandström har skrivit ett mycket tänkvärt blogginlägg om mediernas språk och roll vid sådana här händelser.

Inga kommentarer: