tisdag, november 07, 2006

Överst på min bokönskelista

SUSANNA ALAKOSKI: SVINALÄNGORNA
Nominerad till Augustpriset 2006 och min födelsedagspresent till mamma (som tjuvhåller på den till semesterresan om två veckor). Roman om en flicka som växer upp i "Svinalängorna" i Ystad, ett klassiskt sextiotalsbygge bebott av låginkomsttagare och invandrare.

STIG LARSSON: AUTISTERNA
Från Adlibris: (1979) handlar om en man som rör sig i utkanterna av vad en gestalt kan vara. Det är en man utan moral och karaktär. Han befinner sig i olika europeiska stadslandskap, städer som alla liknar varandra. (...) Under en period våldtar han småbarn. Under en annan försöker han finna en neutral punkt i en stad, tömd på alla lukter och intryck. (...) Han rör sig bland diplomater och prostituerade. Ett tag befinner han sig i ett dunkelt gruvsamhälle. Han möter Brezjnev. Vi vet aldrig varför.

ULF LUNDELL:VÄRMEN
Tja, ännu en Lundell-roman, kort sagt.

BODIL MALMSTEN: HÖR BARA HUR DITT HJÄRTA BULTAR I MIG
Som hennes blogg, litegrann. Korta rapporter och reflektioner från livet. Som Bodil Malmsten när hon är som bäst, verkar det som.

CURTIS SITTENFELD: EN KLASS FÖR SIG
Från Adlibris: Lee Fiora är en intelligent och observant fjortonåring när hennes pappa släpper av henne utanför sovsalen till den prestigefyllda internatskolan i Massachusetts. (...) Romanen är en insiktsfull, hjärtslitande och rolig uppväxthistoria likaväl som ett skickligt utforskande av klass, ras och kön i ett drivhus av tonårsångest, sex och ambition.

TYST - DET SOM INTE FÅR SÄGAS, DET VI INTE FÅR VETA
Enligt Bodil Malmsten: En liten bok om yttrandefrihet med texter av bland andra John Berger, Jan Guillou, Åsa Linderborg, Henning Mankell, Anna Politovskaja, Slavoj Zizek. Och en helt fantastisk text av Orhan Pamuk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men du måste läsa Sara Stridsbergs Drömfakulteten också! Jag fullkomligen löööved it!