Gatflickans spaghetti, eller puttanesca, skapades enligt legenden av en fattig gatflicka som tog vad hon hade hemma och fick ihop en strålande rätt som vi hade till middag för första gången idag. Snabblagat, salt (det är viktigt med sälta, brukar min svärfar säga) och otroligt gott.
Gör såhär:
Hacka 1 chili, 4 vitlöksklyftor och 4-5 sardeller och stek upp i rikligt med olivolja. När vitlöken fått färg (det doftar i detta läge gudomligt) häller man på en halvt glas vitt vin, två burkar krossade tomater (helst hackar man såklart färska tomater, men det var ändå vardagskväll), ett gäng hackade svarta oliver (slarva inte med sorten), en nypa torkad oregano, en hyfsat stor näve hackad persilja och ett helt gäng kapris. Salta, peppra och sockra (sockra alltid tomatsåser). Låt puttra i en kvart eller så. Serveras med spaghetti och riven färsk parmesan.
Det italienska köket, alltså. Finns det något bättre?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar