söndag, augusti 26, 2007

Kräftor och de drycker de tydligen kräva

Resorna närmar sig, Korpensäsongen är tillbaka från uppehåll men allsvenskan är slut för både damer och herrar (om man nu är himmelsblå eller... hm, LdB-vit - men det är man ju) och kalendern är så fulltecknad att jag fått stressömn. Skulle behövt vara i Tjörnarp och måla, borde fixa med vaccinering och inköp, men tid är tid och kärlek är kärlek så det blev en lugn helg i Abbekås med två kattungar, hemkokta kräftor och en husvaktande äkta make.
Det var, som ni förstår, inte fy skam det heller.

torsdag, augusti 23, 2007

onsdag, augusti 22, 2007

Käre Aaron

En sommar för fem år sedan satt jag i en lägenhet uppe på en backe i Olofström. Tapeterna var bruna och vita i typiskt sextiotalsmönster, tv:n var minst lika gammal och tog in ungefär lika många kanaler som när den köptes. Det fanns en liten kyl och en spis, det fanns en säng och hade man tur kunde mobilnätet ibland nå fram till telefonen. Jag sommarjobbade på Sydöstran, det var juli och det var varmt, jag kände ingen och hade ingen att umgås med. De flesta kvällar satt jag vid köksfönstret och rökte medan jag lyssnade på Mikael Wiehe, Eldkvarn och Magnus Lindberg, jag läste en lång rad böcker men minns inte längre vilka.
Tre kvällar i veckan köpte jag Estrellas grillchips och tacodippa.
Då visades Vita Husets första två säsonger i repris på tv.

Inte sedan jag som tolvåring såg pilotavsnittet av Beverly Hills 90210 har jag blivit så uppslukad av en tv-serie som när jag satt där i Olofström, ensam vid tv:n och förälskade mig i Jed Bartlet, försjönk i långa kamereraåkningar och blixtsnabba replikskiften, inspirerades av tonen, av viljan, av... att allt kändes möjligt att veta. Sedan dess har jag köpt samlingsboxar av Vita Huset i tre olika utföranden och sett om alla avsnitt minst en gång, de första säsongerna fem eller sex gånger. Jag älskar den fortfarande, jag dras in i precis samma drömvärld som när jag första gången såg Martin Sheen stoppa händerna i byxfickorna och le.

Mannen på bilden ovan är Aaron Sorkin. Han skapade och skrev manus till de första fyra säsongerna av Vita Huset. Aaron Sorkin är ett geni.

Ikväll hade hans tredje serie premiär på SVT och eftersom jag inte laddar hem varken tv eller film har jag förstås väntat i månader på att få se serien som utspelar sig bakom en komedishow på TV. Bradley Whitford är med (lovely), Matthew Perry är med (man måste älska Matthew Perry), Amanda Peet är med, Timothy Busfield (Danny Concannon!) är med... lika bra som Vita Huset är det inte (orimligt, of course), men omisskänligt Sorkin.

Ironiskt nog räcker det helt sjukt långt i dagens tv-utbud, vilket i princip sammanfattar hela tanken med Studio 60 on the Sunset Strip - Aaron Sorkin har aldrig skyggat för det politiskt korrekta.

Till skillnad från en värld där alla är så förbannat rädda för att ta saker på allvar och faktiskt känna något.

tisdag, augusti 21, 2007

Nick


Självklart ses vi den 26 oktober också. KB, Malmö.

Blå och bortskämd (men förtjust i rött)

Uppvuxen i Höllviken med silversked i mun har jag aldrig nödgats leta efter mogna bär för överlevnad. Förmodligen är det därför jag aldrig föredragit rosa framför blått.
Inte för att jag heller på senare år har stött på särskilt många rosa bär, men vi kan väl bortse från sådan logik för en stund.

Something about what happens when we talk

måndag, augusti 20, 2007

Where is my love?






















28 oktober, Vega, Köpenhamn. Ses där.

torsdag, augusti 16, 2007

Det var en kväll i augusti


Sen ska syndaren vakna, idag gjorde jag skånsk äggakaga för den allra första gången i mitt liv, på Frederiks inrådan hade jag, förutom rimmat sidfläsk, tärnat äpple i. Det var faktiskt något utav en succé. Själva hantverket får jag förstås öva på, det blev inte en speciellt hel kaka - men smaken, alltså, smaken!

Av vad som enligt en högst lokal omröstning att döma kan vara kvarterets trevligaste man fick vi en påse nyplockade kantareller från de allra djupaste östgötska skogarna. Dessa är nu förvällda och infrysta, för kommande njutningar. Eventuellt måste jag köpa fler för samma syfte, en lång vinter väntar.

Min näsa har under kvällen noga nosat igenom ett par av hushållets kokböcker (av vilka Leif Mannerströms Husmanskonst föga överraskande visade sig vara den bästa för just detta syfte) och kan nu konstatera att en gris, förutom det uppenbara, är absolut nödvändig i följande skönheter (ett urval): bruna bönor & fläsk, marinerade revben, torrsaltat bacon, rotmos & fläsk, leverpastej, skånsk äggakaga, stekt fläsk med löksås, kåldolmar, ärtsoppa med fläsk, rullsylta, kroppkakor, skinkstek, raggmunk med fläsk, pressylta, osso bucco och ragu bolognese.

Jamen, ni förstår ju själva.

Nöff nöff

Har jag nu skrivit ett långt inlägg om att ta matlagningen tillbaka till grunden är det väl inte mer än rätt att göra det på allvar.
Så nu har jag bestämt mig för att köpa en gris. En hel blir väl lite överdrivet, men jag pratade med styckmästarn och ska nu göra en lista på vad jag vill ha - och får dessutom vara med i själva styckningsprocessen! Ska bli spännande.
Ser nu framemot en lång kväll med näsan i kokböckerna...
... och blev såklart tvungen att beställa två nya för att vara väl förberedd.

En hälsning till Elvis

onsdag, augusti 15, 2007

Harmoni

Regnet faller och sprider en doft av höst genom den öppna balkongdörren, staden är tyst sånär som på några passerande bilar. Tina gör kalv i tomatsås med spaghetti upphettat med vitlök och piripiri, katten Elvis ligger snällt på en stol och lyssnar till de allt hårdare dunsande dropparna.
Det är onsdag kväll och friden sänker sig över Carl Gustafs väg.

Bye bye Borås

Shit Laila vad överlägset Valencia var mot Elfsborg. Det var den värsta utskåpningen jag sett, som ett old boys-korplag mot... eh, ja ett La Liga-lag. Elfsborg hade ju inte en målchans! Var aldrig inne i offensivt straffområde! Helt galet.
Eftersom jag är himmelsblå finner jag naturligtvis detta enbart glädjande. Kanske kan de som håller sig objektiva eller oengagerade glädjas åt att ett svenskt lag går till Champions league, själv ser jag bara miljoner kronor till en konkurrent.
Dagens ord: missunnsam.

måndag, augusti 13, 2007

Slow food

Det är tomt sånär som på två sovande katter hemma. På TV:n säger Tina ”mmm gott!” för tionde gången, inspelade avsnitt rullar fritt när nu ingen säger till mig att det kan bli tjatigt och jag börjar oundvikligen bli hungrig.
Jag vet inte vad det är med mitt kärleksfulla förhållande till Tina, men jag tror det är så enkelt som att det var med henne det började på allvar – kärleken till mat. Inte likt en god vän som man har roligt med då och då, utan som följeslagare, som livspartner, som passion.

Bill Bufords bok Hett, som jag precis avslutat, är en enda lång kärleksförklaring till så kallad slow food, ett uttryck som – självklart – föddes i Italien som motvikt till den ökande närvaron av snabbmat. Bill Buford ville lära sig matlagning från grunden, han ville förstå den, behärska den – Jan Gradvall använder ett citat i sin recension av boken som kanske säger allt: "I didn´t want this knowledge in order to be a professional; just to be more human". Buford menar helt enkelt att närheten till råvarorna, hantverket, känslan – är på väg att gå förlorad i en värld med mer och mer färdiglagad mat, halvfabrikat och global import som saknar säsonger.

Det är också det som driver mig och jag tror dessutom att det på många sätt kan bli helt avgörande för vår framtid och för vår miljö. Vi pratar så mycket om farmors och mormors mat, vi minns vår barndoms husmanskost (hur gamla är vi egentligen, hur snabbt gick det här förlorat?) men har varken tid eller energi att ta vara på kunskap som gått i arv i generationer. Sillen på julbordet köper vi färdig, skinkan kan vi tänka oss att griljera med inte mer, kräftor ligger i frysdisken året om, liksom alla typer av grönsaker. Jag känner inte någon som själv filear sin fisk, få som skulle köpa en hel kyckling och inte en enda som gör sin egen buljong. Vi har ingen närhet till råvarorna, vi äter kött men inte djur. Det ligger där färdigpaketerat, inplastat, redo att tillagas. Det här är ju inga skräckexempel - vad jag förstår finns det människor som aldrig ens tagit i rått kött eller rå fisk – utan en helt vanlig, stressad generation. Vi hinner inte. Vi orkar inte. Och vi är banne mig fruktansvärt bekväma.

Nu är jag själv såklart ingen ängel och befinner mig dessutom i en privilegierad tidssituation eftersom jag inte har småbarn – men jag tror att det är viktigt att vi behåller ambitionen och försöker tänka längre än tillfällig mättnad.
Det säger sig självt att om man försöker att i så stor utsträckning som möjligt äta närodlat så får man inte bara färskare varor utan varor som är mindre besprutade och som inte släppt iväg en massa avgaser på sin färd över jordklotet. Vi får dessutom tillbaka något som i princip försvunnit – säsongen. Sparris på våren. Färska bär på sommaren. Svamp på hösten. Rotfrukter på vintern. Allt detta som ger oss variation i kosten och – framför allt – längtan, den stora tillfredställelsen när man äter något för första gången på länge.

Traditioner är också viktiga att upprätthålla för att inte tappa sin historia. Så mycket annat förändras oundvikligen och utom vår kontroll att vi måste (eller, alla måste väl inte, ingen måste) försöka hålla kvar något. Mat. Det vackraste hantverket av dem alla, det som kanske säger mest om varje människas särprägel.
Min mamma har alltid gjort egen sill till jul, påsk och midsommar. Det gör jag också numera, tillsammans med egen senap, egen glögg och eget bak. Men jag vill inte stoppa där. Till jul tänker jag grava lax, göra sylta och leverpastej. Nästa år kanske det blir mer. Det spelar ingen roll vad man gör, det här är ingen tävling, men blotta tanken på att sätta sig vid ett julbord med bara köpta produkter skrämmer mig. Jag älskar julen för att den handlar om familj och gemenskap, om kärlek och umgänge – i det har maten en större roll än kanske något annat. Julstök, julstress – för mig är det positiv stress, det handlar om att skapa trivsel och något vi alla kan njuta av. Inte om egoism. Inte om prylar eller status. Det går mycket djupare än så.

Men det är såklart inte bara julen. Förra året åkte jag till min då
93-åriga farmor för att lära mig göra kåldolmar. Jag hade aldrig gjort kåldolmar själv. Jag kände ingen som kunde göra kåldolmar. Det är en av mina favoriträtter, bland den mest genuina husmanskosten – och ingen vet längre hur man gör. Men det finns visst färdiga att köpa i frysdisken.

När jag började skriva det här inlägget tänkte jag kort sammanfatta varför jag vill lära mig laga mat. På riktigt. Varför jag vill att mina barn, om jag får några, ska få ett naturligt förhållande till vad de äter.
Det blev inte precis kort och knappast mycket klarare heller.
Men jag har funderat så mycket på det och mitt hjärta bultar så snabbt nu att jag inte riktigt kan bena ut mina tankar.

Mat som lagas från grunden lagas också med kärlek.

Det var kanske egentligen bara det.

fredag, augusti 10, 2007

Ett litet urval från semesterveckorna


Överst vä: korvtallrik och mörk Bernard, Soldaten Svejk (Stockholm). Överst hö: sushi, Hai (Malmö). Nederst vä: thaifat, Mai Thai (Malmö); vårrullar, kycklingspett, kycklinggryta, nudlar med skaldjur. Nederst hö: ostbricka, balkongen (hemma); Guinnessost, Gruyère, Boltjärn Blå och - of course - portvin.

torsdag, augusti 09, 2007

Vem släckte lampan?

Det var visst meningen att jag skulle städa. Eller i alla fall äta.
Men alltså.
Det är helt och hållet Ry Cooders fel.
På vägen hem, nöjd med mitt liv - ty himlen var blå, min cykel rullade i medvind och solglasögonen på min näsa var av bästa Hollywoodsnitt. Jag bestämde mig för att låta Nick Lowe vila i lurarna för att istället fega med mixen vi hade med oss till New York och i den blandningen (av lata skäl är den alfabetisk) kommer efter Ron Sexsmiths Hard bargain Ry Cooders version av Jim Reeves He'll have to go och jag liksom glömde allting annat, det var som om cykeln trampades framåt av sig själv, nästa låt var en alternativ tagning av Gram Parsons klassiker Hickory wind, den följdes av Bettye LaVettes The high road och när jag väl var hemma hoppade jag över posthögen på golvet, stängde dörren till köket, satte på datorn och började rota efter mer.
Min rygg är helt sned nu, efter fyra timmar i en ställning företagsortopeden hade drömt mardrömmar om i veckor.
När jag lyfter blicken mot fönstret ser jag att det tydligen
blivit mörkt ute.
Det gick fort.
Eller?
Men jag menar, vad kan man göra när Dolly Parton skriver om lilla Jeannie som är mörkrädd och det är så sprött och så sorgligt, den lilla flickan är så rädd och fem rader in i talpartiet som i smörigaste countryanda avslutar låten börjar jag gråta.

Jeannie was always afraid of the dark
and we never could understand why
'Cause we looked after Jeannie with the very best of care
because Jeannie was our only child
Perhaps it was death that she was so afraid of
'cause it took her one dark stormy night
I think we always knew that we'd never see Jeannie grown
'cause it seemed that she was destined to die
But on Jeannie's grave we've placed an eternal flame
that glows and never loses its spark
And on the darkest night there's always a light
'cause Jeannie's afraid of the dark

- Dolly Parton

onsdag, augusti 08, 2007

Sex laxar i en laxask

Mina två år som vegetarian under högstadie och gymnasie fick i princip två följder:
- jag insåg att kött är alldeles för gott för att leva utan.
- jag blev så in i bänken trött på allt som hade med lax att göra.

Det här var nämligen under en tid då ingen visste vad man kunde laga till folk som inte åt kött - förutom sallad. "Kaninmat" var det stående skämtet som ekade runtom en (alltså, ärligt - inte så hög nivå på humorn, va?), quorn visste ingen vad det var, mycket få restauranger hade vegetariska alternativ och att ha mig som middagsgäst skapade mest huvudbry och djupa suckar. Så då fick jag lax. Grillad lax, kokt lax, ugnsbakad lax, gravad lax, laxpudding, laxburgare, laxpaté - säg en variant och jag har ätit den. Ett otal gånger.

Det var alltså inte direkt så att jag längtade efter lax när jag sedan började äta kött igen. Man skulle till och med kunna säga att jag kände avsmak bara av själva färgen - vilket kunde vara lite jobbigt när man växte upp på Näset, med alla dessa laxrosa skjortor och tröjor löst knutna kring halsen.
Det har hållit i sig länge. Under de tolv år som förflutit har jag faktiskt inte själv lagat lax i någon form en enda gång.

Men jag börjar visst komma över det.

Ett superenkelt recept i en superälskad mattidning gjorde mig nyfiken och det var faktiskt precis så enkelt och precis så gott som det lät:

Lägg så många laxfiléer ni vill ha på ugnsplåt, salta och citronpeppra (några flarn chili har heller aldrig skadat), gör en röra av creme fraiche och riven västerbottenost (snåla inte med osten, en generell regel att leva efter) - täck laxen med oströran, ställ in 35 minuter i 175 grader och servera med pressad potatis. I mitt fall skördade jag också några av de få hemmaodlade tomater som lyckats mogna trots denna sommars eviga solförmörkelse.

Fiskfrosseriet fortsätter. Leve laxen!

Man får väl börja kasta popcorn då

Det började med Spegeln. 90% av i Malmö visad kvalitetsfilm försvann i ett nafs, framtiden kändes dunkel med Astoria som enda ljusglimt för oss som inte har läggning åt storslagna effekter och explosioner på duken. Nu är också detta andningshål tilltäppt, ikväll blir Malmö en småstad som alla andra.

Men det är inte bara ett spektra som förminskas, inte bara en mångfald som dör - i Biopalatsets lokaler har det visats film sedan 1925, då under namnet Scaniateatern. Karaktären ändrades förvisso radikalt när Biopalatset öppnade 1994, men atmosfären var ändå vida överlägsen ungdomsgården som SF driver.

Det är pinsamt att Sveriges tredje största stad inte erbjuder ett större filmutbud än det som från och med i morgon kommer att finnas till hands.

Skulden ligger sjävklart på alla dem som inte orkat, som tyckt det var för dyrt (men hundratals kronor för någon timme med Robert Wells går tydligen bra), på dem som hellre pillar sig i naveln med en nedladdad film i soffan, som inte begriper att utan intäkter kan inga konstnärer överleva, människor som nöjer sig med Gouda när det finns Gruyère, som föredrar grått när de står vid foten av en regnbåge.

Det finns alldeles för många idioter i den här världen.
Det är min bestämda åsikt.

tisdag, augusti 07, 2007

La bella Puttanesca

Gatflickans spaghetti, eller puttanesca, skapades enligt legenden av en fattig gatflicka som tog vad hon hade hemma och fick ihop en strålande rätt som vi hade till middag för första gången idag. Snabblagat, salt (det är viktigt med sälta, brukar min svärfar säga) och otroligt gott.

Gör såhär:
Hacka 1 chili, 4 vitlöksklyftor och 4-5 sardeller och stek upp i rikligt med olivolja. När vitlöken fått färg (det doftar i detta läge gudomligt) häller man på en halvt glas vitt vin, två burkar krossade tomater (helst hackar man såklart färska tomater, men det var ändå vardagskväll), ett gäng hackade svarta oliver (slarva inte med sorten), en nypa torkad oregano, en hyfsat stor näve hackad persilja och ett helt gäng kapris. Salta, peppra och sockra (sockra alltid tomatsåser). Låt puttra i en kvart eller så. Serveras med spaghetti och riven färsk parmesan.

Det italienska köket, alltså. Finns det något bättre?

måndag, augusti 06, 2007

Vad säger ni?

Det var sol. Inte brännande het, om man inte tror min make som svettades floder uppe vid taknocken - men så var han också närmare himlen. Min farmor var på strålande humör, träden var gröna, ja hela Ebbarp var grönt, korna hungriga som de brukar vara såhär års när nästan bara brännässlor och björnloka återstår att beta i hagen. Det var dessutom en historisk dag - för första gången på många år intogs middagen utomhus. Och vi åt grillat. Det har aldrig hänt förut. I över femtio år har vår släkt kommit till Tjörnarp - men ingen har någonsin tänt en grill. Det var en dag när det lilla röda huset visade sig från sin bästa sida, helt enkelt.
Ändå kände jag mig splittrad.
Fylld av kärlek inför denna plats, vårt paradis - uttrycket känns söndertjatat men jag finner inget bättre.
Kråkorna hade ätit alla bär. Fyra buskar med röda vinbär, två med svarta, tre buskar krusbär, tolv med hallon, två blåbärsbuskar, två plommonträd och ett biggaråträd - slut, tomma, öde. Resten har regnet tagit, bara potatisen tycks någorlunda vid liv.
Så mycket jobb för några förbannade fåglars skull.
Men det var inte bara det.
Liksom förra året var jag en ganska flitig besökare i Tjörnarp under vår och försommar, under förberedelser och förväntan - men nu, när det är dags att njuta och skörda slogs jag än en gång av dåligt samvete, självförbannande. Jag är inte där tillräckligt ofta. Jag njuter inte tillräckligt länge. Jag hjälper inte till som jag ska - och vill.
Det beror till större delen på avståndet. Utan bil och utan andra kommunikationsvägar blir det ett projekt som kräver planering och lån av fordon (som andra ska kunna avvara). Det håller inte.
Nu har möjligheten dykt upp att köpa en bil till vår lilla familj (eller ja, katterna kommer vid närmare eftertanke kanske aldrig att sätta sina tassar i den). Som den på bilden, men i en annan färg.
Jag är sugen.
Mycket sugen.
Men det är ju inte riktigt en påse godis vi talar om.

Vad är det som vattnas i munnen?

Kommen en tredjedel in i Bill Bufords älskvärda Hett - en amatörs äventyr som köksslav, pastabagare och slaktarlärling är jag nu, förutom konstant hungrig och upprymd, ganska säker på att Mario Batalis The Babbo Cookbook kommer att bli den första kokbok jag köper på engelska. Det går bara inte att låta bli.

Annars är jag också rätt sugen på Anna och Fanny Bergenströms Under valnötsträdet, som fru Jensen gjort så mycket reklam för.

Thaitanic

I nya Elle Mat & Vin finns ett uppslag med Thaiskafferiet - allt du inte visste att du behövde (och ni undrar varför jag älskar denna tidning, bah!), vilket ju passar ypperligt då ska åka just till Thailand i slutet av september.

Jag har aldrig varit en stor fan av thaimat, mer som det-är-gott-när-
jag-väl-äter-det-men-det-blir-inte-ofta-och-jag-lagar-det-aldrig-själv. Denna lista kunde jag dock förstås inte motstå (nu kan jag förvisso inte motstå några listor, oavsett vad de handlar om).

Så, inköpslista i Thailand:

Torkad chili, chilisås, fisksås, torkade limeblad, räkpasta, tamarind, jordnötsolja, ostronsås och, självklart, diverse kryddor.

Det ska nog bli bra det här.

Badabing

Har tillbringat varje avbrott i arbetet denna första dag efter semestern med att diskutera Sopranos med nyfrälst kollega, som just börjat på säsong 2. Det går att prata hur länge som helst om Sopranos. Allvarligt.

Vi är tämligen eniga om att vi båda skulle vilja vara Carmela, som lever det perfekta hemmafrulivet med obgränsad ekonomisk frihet och möjlighet att bara laga mat hela dagarna - och slippa städa och annat tråkigt (vi bortser i denna önskan givetvis från att hennes man är en mördare, utpressare och dessutom notoriskt otrogen, gärna med horor - hey det är ju Tony Soprano), men mest av allt är vi kanske rörande överens om magin, det perfekta soundtracket, de lysande skådespelarprestationerna och stämningen man så snabbt dras in i och stannar kvar i.

Som min kära kollega sade:
- Fan, när man går och lägger sig på kvällen efter ett par avsnitt känner man sig ju som en Soprano. Till och med att borsta tänderna känns coolt.

Hattarna på, bara två dagar kvar

Kan man inte höra dem nu, klapprande på sjöbottnen, springande från sten till sten? Ända sedan jag läste Barna i Bullerbyn första gången (det är, som ni förstår, ett tag sedan) har jag drömt om att fiska kräftor. Hela proceduren med nattliga burar, tidiga morgnar, kaffe i termos och kylig gryningsbris - ibland läser jag om bara just det kapitlet i boken för att hålla drömmen vid liv.

Nu blir det inget fiske i år heller.
Men kräftskiva, det ska vi nog kunna ordna.

I flera år nu har det legat på min lott att fixa västerbottenpaj, då just pajer tillhört min spetskompetens sedan jag var tonåring. Så det blir det i år igen. Till detta tänker jag röra ihop aïoli, parmesancrème, Västerbottenoströra, valnöts- och blåmögelbröd och en paj med späd spenat, svarta oliver, ricotta och parmesan.

Snapsen, däremot, låter jag vila den här gången.
Till kräftor vill jag ha OP.

Tjörnarp 11/8

torsdag, augusti 02, 2007

Ett lyckopiller

När regnet faller och suger ut all den energi en stackars semesterfirare lyckats uppbåda - finnes då något mer upplyftande än ett nytt och vid det första ögonkastet lysande nummer av Elle Mat & Vin?
Möjligtvis några inspelade avsnitt av Tinas Mat, men de sparar jag till mörkare höstdagar.

Bye bye

Nu har till och med jag gett upp hoppet som SM-guld.
Heja di blåe.

Ta mig till jobbet

Asså - jag är trött, grinig och känner mig allmänt nedstämd men det beror knappast på vädret. Jag är bara usel på att vara ledig. Ingenting blir gjort, allt det där som man äntligen har tid med skjuts upp eller orkas inte med i semesterslöheten.
Bah.
Boken jag verkligen gillar och har kommit halvvägs i ligger och dammar bredvid sängen sedan vi kom hem från Gotland, idag ska vi laga mat för första gången på två veckor (visserligen till hälften tillbringad på annan ort), lägenheten är ostädad, på balkongen flyger blad från de snart utblommade pelargoniorna omkring i sommarblåsten, kylen är tom och jag orkar inte ta mig till affären.
Gud, vilken misär.
Snacka om att vara en person i behov av struktur.