torsdag, december 21, 2006

Ovanför våra huvuden

Sverige är ett av EU:s absolut mest restriktiva länder när det gäller uppehållstillstånd av flyktingskäl - 2,7% jämfört med genomsnittet 14% (åren 1994-2003). År 2005 beviljade Sverige asyl av flyktingskäl till 1,8% av de sökande, att jämföras med 7% i Danmark och 10,4% i Norge. Det är alltså inte så att dörren står vidöppen för vem som helst att skrida in genom.
En av de grupper som omfattades av en tillfällig amnesti efter regeringsbeslut 2005 var de apatiska barn som fanns i Sverige, framför allt romer, uigurer och barn från Azerbadjan och Serbien. Amnestin innebar i princip att bl a de apatiska barnen (och flytkingar som befunnit sig i Sverige länge utan att få uppehållstillstånd) inte fick avvisas regelmässigt.
I Uppdrag Granksning den 19 september i år gjorde Gellert Tamas (frilansjournalist och författare till Lasermannen) ett reportage om hur den statliga utredaren Marie Hessle i samband med detta startade en cirkus som gick ut på att få allmänheten att tro att barnen i själva verket simluerade eller förgiftades till sitt apatiska tillstånd, något det inte fanns några som helst bevis för - inte ett enda fall kunde uppvisas, trots omfattande undersökningar. Det hela är såklart skrämmande. Ännu mer skrämmande då att Marie Hessle är god vän med f.d. migrationsminister Barbro Holmberg (s) och nära samarbetat med Annica Ring, den handläggare på Migrationsverket som bjöd in till firande i champagne när "en viss familj" avvisats från Sverige. Samarbeten och lögner av det här slaget är en stor anledning till att vi i dagens samhälle inte kan föra en nyanserad diskussion kring invandring och integration.

Läs Gellert Tamas skrämmande rapportering på SVT:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=56605&lid=puff_660556&lpos=lasMer
och i DN:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=598628
resp http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=599143

För den som orkar mer skriver Isobel Hadley-Kamptz initierat om det hela och en artikel i Dagens Nyheter om "ökad invandring" här:
http://isobelsverkstad.blogspot.com/2006/12/fortsttningen-p-ondskan-mitt-ibland.html

Inga kommentarer: