fredag, december 15, 2006

Expressen fälld för förtal

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg fälldes i tingsrätten för förtal av Mikael Persbrandt. Det känns logiskt och hoppingivande i mina ögon. Expressen hade den stora nyheten på både löp, i tidningen och på nätet att Persbrandt blivit akut intagen för alkoholförgiftning, något som inte alls var sant och som tidningen inte heller kunde få bekräftat från någon källa. Reportern hade inte heller försökt få tag på Persbrandt själv (eftersom han var intagen...) eller ringt inrättningen där han enligt tidningen skulle befinna sig (det visar sig dessutom att denna inrättning överhuvudtaget inte sysslar med akutvård). Men man valde att inte bara publicera ändå, utan också dra upp det till förstanyhet - eftersom det skulle kunna vara sant.
Det är klart att man inte ska få bedriva journalistik på det sättet.
Det är klart att man inte ska kunna tjäna på att inte ha fullt underbyggda artiklar, särskilt inte med sådana påståenden.
Det är klart att man inte kan betraktas som seriös när sådant här fortgår frekvent (det är inte det första målet Expressen varit uppe i år 2006).
Enligt expressen.se har dock Otto Sjöberg fortsatt fullt förtroende från styrelsen med Jonas Bonnier i spetsen. Om det verkligen är så eller bara dimridåer lär väl visa sig så småningom.

Martin Jönsson har självklart rapporterat initierat om det hela här:
http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_12676000.asp?ID=2474
och här:
http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_12676000.asp?id=2471

Inga kommentarer: