fredag, mars 09, 2007

Fördomsfullt?

På Isobels blogg pågår just nu en intressant diskussion om främlingsfientliga grupper och om man utifrån sin lilla erfarenhet kan applicera egna iakttagelser på en större grupp människor.
Alltså, Isobel Hadley-Kamptz är ledarskribent på Expressen. De gånger hon får mail eller telefonsamtal som uttrycker främlingsfientliga åsikter kommer de oftast från män och av namnen att döma dessutom från medelålders män. Så långt ett konstaterande av verkligheten. Problemen kommer kanske om man utifrån detta gör en verklighetsbild av att medelålders män är främlingsfientliga i allmänhet, eller snarare att den gruppen av människor är överrepresenterade bland de som har sådana åsikter - och om detta att skapa en sådan allmän verklighetsbild utifrån privata erfarenheter i det lilla kan anses vara rasistiskt eller fördomsfullt i sig.
Det är en intressant diskussion och viktig att fundera över.
Själv tycker jag nog att man ska akta sig för att göra sig sådana allmänna uppfattningar men kanske är det oundvikligt - och trots allt är det bättre att basera sin verklighetsbild på något självupplevt än de "sanningar" som serveras från ingenstans (typ människor som tar för givet att muslimer per definition har kvinnoförnedrande åsikter trots att de aldrig träffat och pratat med någon muslim eller läst koranen).
Men jag tycker å andra sidan nästan att diskussionen i sig är viktigare än min personliga slutsats.

Inga kommentarer: