torsdag, april 27, 2006

Good night, and good luck.

4.

Den är oerhört snyggt filmad (i svarvitt dessutom), George Clooneys film om CBS-legendaren Edward R Murrow - mest känd för sin granskning av senator McCarthy och hans hänsynslösa kommunistjakt. Det är också precis den delen av Murrows karriär som filmen handlar om. Och det är inte speciellt svårt att dra paralleller till dagens USA. Filmen handlar nämligen inte bara om människor som döms utan bevis, som får sina liv förstörda pga en rädsla som eldas på från myndigheter och media - utan också om media i sig. Om mod att berätta något, att offra något. Och om kunskapen och förmedlandet av den istället för lättköpt underhållning. Filmen börjar och slutar med Edward R Murrows tacktal vid en hyllning 1938 - och varenda ord skulle utan problem kunna appliceras på dagens USA, på dagens Sverige. Därför känns "Good night, and good luck." också oerhört viktig.
Men det är inte bara det. David Strathairn, som spelar huvudrollen, är helt underbar - och vilken röst! Stora delar av filmen visar tv-programmen i sändning och det var inte bara en gång jag nästan misstog bioduken och den bekväma röda stolen för min egen tv-ruta och soffa.
Så varför inte en 5:a då? Tja. Jag gick inte därifrån med ambitionen att förändra världen. Det kräver jag av en sådan film för att nå ända fram.
Men det måste ändå nämnas - ingenting är så snyggt som cigarettrök i svartvit film.

Inga kommentarer: