tisdag, december 02, 2008

Istället för förbud - förvirring

Janne Gradvall har, apropå Ipred, skrivit en intressant krönika om fildelning som nu ligger på hans hemsida. Omdiskuterad, förstås, men med stora poänger.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mina fem cent i frågan:

Det är omöjligt att knyta ett IP-nummer till någon som inte erkänner.

Lagarna har inte minskat fildelningen i andra länder.

Fildelningen orsakar ingen skada på försäljningen. Detta är en vanlig fördom, men ingen har någonsin kunnat bevisa det. Domedagslarmen klingar lite falskt efter biosommaren 2008 som slog rekord.

Mörkernät kommer hetsas fram. Detta ger nya gömställen för pedofiler.

Det saknas fortfarande fungerande legala alternativ!

Skivindustrin har ett dokumenterat förflutet av att använda lagar av den här typen för att bedriva utpressning utan hänsyn till vem som drabbas. I stora volymer.

Det är moraliskt fel att låta privata företag sköta lagföring för att "polisen har för mycket att göra".

Fildelningen har varit det enda som tvingat fram teknisk utveckling hos skiv och filmbolagen de senaste 15 åren. Skivbolagen påstod i det längsta att det var tekniskt och marknadsmässigt omöjligt, men har nu tvingats erkänna att de faktiskt KAN leverera på kundens villkor även om de inte vill det.

Upphovsrätten som det här bygger på skapades helt utan internet och fildelning och åtanke. Det behövs nya perspektiv och det behövs att folk som växt upp med Internet får vara med och ge input och inte avfärdas som "ett litet skränigt fåtal". Det resonemanget är en ren LÖGN när 1,3 miljoner svenskar fildelar.

Skivbolagens egna ursäkt nu är att de behövs för att få fram superstjärnor i stil med Titney Spears och Christina UglyUgly och Idolprodukter. Helt seriöst, hade det inte varit roligare med lite mer variation?

Den tekniska utvecklingen har gjort att livemusiken exploderat. Det är koncerter som aldrig förr och mer folk än någonsin på dem!

EUs direktiv kräver inte att vi inför detta. Det finns inget tvingande i det.

Det är inget självändamål att ha sträng copyright. Det är inget negativt att Sverige är liberalare än många andra delar av världen. Vi fungerar BRA på det här sättet.

Det finns så många skäl att låta bli den här lagen. Det går inte att med rent samvete rösta fram den.