lördag, januari 05, 2008

ÅRSLISTA numero tre!

Moving on till årets TV (filmlistan kommer att utebli i år):

1. Sopranos (SVT)
En av de tre bästa serierna genom tiderna avslutades helt genomgenialiskt. Hela säsongen var så otroligt tät, stämningsfull och genomfördes med fantastiskt skådespeleri. Och slutscenen. Slutscenen! Bara svart. Fantastiskt!
2. Extras (SVT)
Missade hela andra säsongen medan den gick på tv, men såg boxen i ett sträck under julen och Ricky Gervais är så bra att mungiporna spricker. Finurlig, inte alltid gapskrattsrolig humor, men smygande, eftertänksam och smart. Ibland börjar jag plötsligt skratta mitt under min cykeltur till jobbet. Högsta klass.
3. Föreställningar (SVT)
Per Flys serie i sex delar om sex olika personers perspektiv av samma händelseförlopp. Briljant genomförd idé och fantastiskt skådespeleri. Per Fly är tillsammans med Susanne Bier mina absoluta favoritdanskar - vilket i film- och tv-sammanhang inte säger lite.
4. House (TV4)
Hugh Laurie är förstås halva serien, men de som tycker handlingen är enahanda och upprepande har nog inte förstått riktigt seriens storhet. Nästan aldrig ens ett mediokert avsnitt.
5. Krönikan (SVT)
Bara två avsnitt avslutade serien i svensk TV i början av januari, men det slutade som det började - som en av de bästa danska serierna någonsin. Långsam handling, fina miljöer och - än en gång - skickliga skådespelare. Så mycket handlar förstås om just det.
6. Studio 60 on the Sunset Strip (SVT)
Snabba replikskiften, långa klipp, kritik uppåt - mycket är sig likt i Aaron Sorkin-land. Och jag tänker inte klaga. Studio 60 är helt klart ojämnare än Vita Huset någonsin var, men är i sina bästa stunder - det bästa som finns. Kärleksscenen på taket mellan Jordan och Danny är en av mina mer omhuldade stunder i år.
7. Rebus (TV4)
Vad jag förstår är böckerna bättre, men den hårdkokta deckaren från Skottland i TV-form duger utmärkt. Kriminalserie med persondjup och mänskliga nyanser är inte det allra vanligaste nurförtiden.
8. Sports night (TV4 Sport)
Aaron Sorkins första serie och väldigt bra manus, men formatet 25 minuter (det är en sitcom) och studiopublik passar mig inte. Utan (framför allt det sistnämnda) skulle Sports night komma klart högre upp.
9. Mord i sinnet (TV4)
Carol Jordan var borta, men Tony Hill står stark i vinden. Psykologisk, brittisk och väldigt mörk deckare utan blodstänk och övertydliga våldsscener - en kvalitetsserie på alla sett.
10. Anna Pihl (TV4)
Danskt, småputtrigt, välspelat. Mysigt. Då hamnar man på listan.

Bara SVT och TV4 på listan. SVT på fem av de sex främsta.
Jag antar att det säger något.
Om mig.

Inga kommentarer: