onsdag, september 13, 2006

Dela mera, music lovers

Trots att jag är alldeles utled på diskussionen om fildelning måste jag ändå göra mig hörd i ärendet.
Alltså - självklart ska artister ha betalt för sina verk. I grunden. MEN. Det finns ingen tvekan om att musik som sprider sig enbart är till fördel för artisterna.
Men okej, de stora bolagen, de stora artisterna med de jättelika produktionerna och massmarknadsföring i ryggen - kan nog bara förlora på att människor laddar hem musiken istället för att köpa den. Det handlar dessutom ofta om lyssnare som väljer dagens slända och inte har lojalitet mot varken artist, bolag eller genre.
För de mindre artisterna däremot, tror jag inte alls att det är så. För dem innebär nedladdningen mest att fler människor lyssnar och det finns då fler potentiella köpare. Mindre artister attraherar också ofta lyssnare som har musik som intresse, som söker upp och vill veta mer - och som gillar sina köpta skivor i hyllan.
Det skriks ju mycket om skivbutikernas kris för hujedamig men ingen köper längre fysiska album och hur ska det gå - men samtidigt har butikerna som nischat sig inom smalare genrer och specialiserat sig på viss sorts musik - klarat sig alldeles utmärkt, i alla fall i Malmö och i alla fall dem jag pratat med.
Igår till exempel, laddade jag ner ett par låtar från Subdudes, Tom Pettys, Ed Harcourts och M.Wards nya skivor och kunde snabbt konstatera att Subdudes är ett måste och att både Tom Petty och M. Ward är tillräckligt intressanta för att lägga pengar på (men inte Ed, sorry) – och dessutom laddade jag ner låtar från Marit Bergmans nya skiva, som jag ALDRIG skulle köpta olyssnad – och den är riktigt bra, så bra att jag absolut tänker köpa den.
Så. 1-0 till Marit. Och till fildelningen.
Hallelujah, amen.

Inga kommentarer: